Een eigen website

Wat is nu eigenlijk een website?

Een website bestaat uit losse bestanden.

In feite zijn websites niets meer -en niets minder- dan een stel samenhangende bestanden die door een browser-programma geopend kunnen worden. De bestanden staan op een server (harde schijf) waar een bezoeker toegang toe heeft. U huurt die ruimte op de server via een hoster, met een hostingpakket. Vaak regelt u ook uw eigen domeinnaam via die hoster, maar dat kan ook bij een andere partij zijn.

De server van de hoster is in principe voor elke browser, van waar dan ook, en op welk tijdstip dan ook, toegankelijk. Als de site niet toegankelijk, is de website ‘down‘ – en dat is een slecht punt voor die hoster. (Bezoekers uit bijvoorbeeld China kunnen om heel andere redenen moeite hebben om een site te zien.)  Een bezoeker mag alleen maar kijken in de bestanden. Op een forum, of in formulieren, bijvoorbeeld voor commentaar, kunnen bezoekers wel reageren op de site, en dat is alleen maar leuk. Sommige bezoekers willen meer doen met de bestanden – bijvoorbeeld er hun eigen inhoud in zetten. Dan willen ze de website ‘hacken‘.

Er zijn drie kanten aan een website.

Content: wat wilt u op uw uw website zeggen? Design: hoe moet uw website eruit zien? En techniek: werkt alles naar behoren?

Een website kan gemaakt worden met een simpel programma zoals Notepad (). Speciale programma’s zoals FrontPage of Dreamweaver kunnen helpen. Ze maken het eenvoudiger om plaatjes te laten zien, en om kleur en fleur toe te voegen. Zowel de vorm, als de inhoud zit in hetzelfde bestand. Hierdoor kan het moeilijk zijn voor u, of uw webmaster, om grip te houden op de verschillende aspecten van uw website. Want een kleine verandering – een pagina meer, bijvoorbeeld – moet in alle bestanden in het menu worden verwerkt.

In een Content Management Systeem (CMS) worden de drie kanten apart gehouden.

Een CMS is een apart programma op de server, wat de technische zaken van een website regelt. WordPress ()is een open source (gratis) systeem dat al lang bestaat, en waar veel ondersteuning voor is. Er zijn ook veel sjablonen, of templates, voor. Een sjabloon definieert de lay-out en uitstraling van de site. Vaak zit er ook nog wat extra techniek bij, die past bij de lay-out. Er zijn heel veel sjablonen: gratis sjablonen met veel mogelijkheden, dan wel betaalde sjablonen, die misschien precies bieden wat u wilt hebben. U kunt zich op de content richten. U kunt een websitebouwer, zoals Felisiat, vragen om het uiterlijk van de site te verzorgen. Dit gebeurt in overleg met u of wellicht een designer. In ieder geval: uw gewenste design wordt op uw site getoond.

En natuurlijk werkt de techniek gewoon naar behoren! Er is een stukje techniek dat bijvoorbeeld alle pagina’s ophaalt om in een menu te tonen. Elke pagina vraagt dit op. Als er een pagina bijkomt, wordt dit automatisch op elke pagina in het menu getoond.

Natuurlijk zijn er verschillende CMS-systemen. Top of the line als CMS is het Alterian CME, vroeger Morello geheten, en daarvoor MediaSurface (). Ook met dit CMS heeft Felisiat ervaring!

Wat uw situatie ook is, Felisiat kan u helpen om een passende site te krijgen.